Wat eet je konijn ?

Wij als fokker geven uitleg over de voeding. Omdat dit ontzettend belangrijk is om je konijntje gezond te houden.
Wij hebben veel ervaring met konijnen. En wij merken dat niet elke nieuwe eigenaar de beste adviezen mee krijgt.
Mede daarom plaatsen wij hier uitgebreid wat wel en wat niet mag.
Wanneer je vragen hebt over de VOEDING neem dan ook altijd contact op. siburlara@zonnet.nl
Als blije eigenaar van een teddy dwerg wil je natuurlijk het beste voor je konijntje. En daar hoort natuurlijk ook wat lekkers bij ! Maar wat is gezond en wat kun je nu beter laten ?! Zoals voor iedereen is ook voor je konijn gezonde voeding ontzettend belangrijk. Konijnen hebben gevoelige darmen.
Maar het kan ook nog andere vervelende gevolgen hebben , zoals het niet voldoende slijten van de tanden.

Hieronder een aantal voedingstips


Biks
Je konijn moet heel erg wennen, aan de nieuwe omgeving, aan jou, dus geef hem voer wat hij gewend is. Wij geven altijd een zakje overgangsvoer mee.
De eerste dagen moet je konijn precies hetzelfde eten als wat hij gewend was. Dus dat moet je even goed navragen bij de fokker of bij de dierenwinkel. Vraag wat van dat voer mee voor de eerste dagen. Je konijn moet heel erg wennen, aan de nieuwe omgeving, aan jou, dus geef hem voer wat hij gewend is.

Hou vaste tijden om te voeren. Of je nou 1x per dag, 2x per dag of 3x per dag voert, probeer het op ongeveer dezelfde tijd te doen. De maag van jouw konijn raakt daar aan gewend.

Als je ander voer wilt gaan geven dan wat je konijn bij de fokker, of in de dierenzaak gewend was, moet dat heel langzaam gebeuren. Dus eerst een heel klein beetje nieuw voer bij het oude. En dan iedere dag wat meer nieuw voer, en wat minder oud voer.
Het beste is om de eerste maand het zelfde voer als bij de fokker te geven.

Op deze manier moet je het ook doen als je droogvoer geeft, en je koopt dan bijvoorbeeld een nieuwe zak droogvoer. Een nieuwe zak droogvoer is altijd een beetje anders dan de oude zak. Dus doe je eerst een beetje nieuw droogvoer door het laatste beetje oude droogvoer heen, zodat het maagdarmstelstel van je konijn kan wennen. Zo wordt je konijn nooit ziek van een nieuwe zak voer.

Voor de gezondheid van je konijn is bix het beste voer om te geven. Uit gemengd voer zoeken konijnen de lekkerste dingen. Zo missen zij gezonde voedingsstoffen en hebben meer kans op overgewicht.

Wij geven onze konijnen 30 - 40 per per kilo lichaamsgewicht .
Tot 16 weken geef je min of meer onbeperkt voeding. Daarna bouw je af naar wat een volwassen teddy dwerg nodig heeft. Het is een richtlijn. Elk konijn heeft zijn eigen behoeften.

Kasper Fauna Food.


GEEF NOOIT GEMENGD VOER ALS HOOFDMAALTIJD MAAR ALTIJD KONIJINEN BIX.
Konijnen kunnen hier haken op de kiezen van krijgen met alle gevolgen van dien.

Hooi
Hooi moet er altijd zijn! Hooi
is noodzakelijk voor een konijn. Dit mag hij of zij ook onbeperkt eten. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering en voor het slijten van de tanden. Als het nu kruidenhooi of normale hooi is , dit maakt niks uit. . Dit mag hij of zij ook onbeperkt eten. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering en voor het slijten van de tanden. Als het nu kruidenhooi of normale hooi is , dit maakt niks uit. Uiteraard altijd vers drinkwater.

Groenvoer langzaam opbouwen. Wij adviseren na 12/16 weken hier pas mee te beginnen. Veel jonge konijnen raken op deze manier verschrikkelijk aan de diarree, en kunnen daar aan sterven. Dus pas hiermee op!!
Hoe bouw je op ? Begin met een postzegel grote en let goed op de ontlasting. En bouw dit rustig op.


Groente Als je na een paar dagen groente gaat geven moet je dat ook opbouwen. Bijvoorbeeld de eerste dag 1 blaadje sla, de volgende dag 2 blaadjes sla, enzovoort. En dat moet je met elke groente doen. Als je het zo doet kan je konijn op een gegeven moment alles eten. Dat komt omdat het maagdarmstelsel van je konijn op deze manier nuttige bacterien kan vormen om het voedsel af te breken.

Als je het niet zou opbouwen, maar in 1 keer een heleboel groente geeft, wat je konijn niet gewend is, of je zou ineens veel nieuw voer geven, dan zijn die nuttige bacterien er nog niet, en dan kan het voedsel niet afgebroken worden. Veel jonge konijnen raken op deze manier verschrikkelijk aan de diarree, en kunnen daar aan sterven.
Groent dat wel gegeven mag worden:
andijvie, veldsla, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, het loof van wortelen, wortelen, het loof van radijsjes, blaadjes witlof, paksoy, waterkers, een takje peterselie, takje selderie.

Groente die niet gegeven mag worden:
prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Afgemaaid gras mag nooit gegeven worden, geplukt of geknipt lang gras wel.

Daarnaast krijgen onze zwangere konijntjes ook nog een Kruiden musli.
Deze musli is zeer goed voor de darmen, zelfs kun je dit voer alleen als hoofdmaaltijd geven.
Wij geven het als een extraatje aangezien zwangere konijntjes wel iets meer kunnen gebruiken en mogen ook wel iets meer verwent worden.
Dit voer kun je ook gebruiken bij konijntjes die niet willen eten, of darm problemen hebben, ook is het goed voor konijntjes die tijdelijk iets minder weerstand hebben (zoals na een verhuizing). De konijntjes zijn er dol op.

www.kaninchenundco.de onder de naam: Natur-Struktur Musli.


Konijnen hebben geen snoep nodig. Deze zitten vol onnodige suikers. Dus laat alle staafjes , broodjes of yoghurt snoepjes in de winkel.

Waar mag ik mijn konijntje wel mee verwennen ? Met een stukje fruit , Natur Musli , gedroogde kruiden, stukje groente of een variatie in hooi,

- Wij voeren zoveel mogelijk op een vast tijdstip.
- De laatste tip "Hou het basic"

KONIJN VRIENDELIJKE TUIN. Kijk ook eens op de site van www.tuinadvies.nl daar kan je alles vinden wat giftig is voor een konijntje en wat ze wel mogen....

Lijst Kruiden en Planten:
Aardbeiplant
Akkerdistel (als hooi)
Akkerkool
Akkermelkdistel (als hooi)
Bassilicum
Bijvoet (vers, hooi)
Boerenwormkruid- onbeperkt, voorkomt wormen, spijsverteringsproblemen
Brandnetel- (als hooi) of hele jonge scheuten, 1 dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan
Bruidsluier
Cichorei klissen- (kleine, grote, gewonde) - kleine hoeveelheid Citroenmelisse
Dille
dovenetels- (wit, paars, gevlekt)- onbeperkt
Duizenblad- onbeperkt ( kan lijden tot huidirritatie);b: Duizendknoop- (Villige, knopige) perzikkruid- mengen
Fatsia japonica - (ook wel vingerplant)
Ganzevoet/melde- altijd mengen met andere kruiden
Gele ganzenbloem
Heide
Hennepnetel
Herfstleeuwetand- (vergelijkbaar met paardenbloem) Herderstasje
Herik/Knopherik Hosta
Kale Jonker (als hooi)
Kemille- echte/valse (als hooi)
Karwij-carum- beperkt, deflatuerend
kervel
Kleefkruid-(vers)
Klein hoefblad -(als hooi) onbeperkt, voorkomt trommelzucht (gas)
Koriander
Lijst van takken en bomen waar konijntjes aan mogen knagen
Appeltakken
Bamboe
Berken
Beuken- zowel haagbeuk als beukenhaag
Braam -doorloze struiken
Eik
Els
Framboos
Laatst bijgewerkt op 19-05-2016 door Yarmidas Place en Teddykonijn.