Verzorging/Borstelen van een teddy dwerg

De teddy dwerg heeft meer verzorging nodig als een kortharig konijntje.
Wij adviseren weekelijks te borstelen. Zeker wanneer zij in de verharing komen.
Het is belangrijk om de vacht regelmatig bij te houden. Zo hou je het voor jezelf ook gemakkelijk !

Wij letten tijdens de fok ook op de makkelijke vachten. De konijntjes die nu worden gefokt hebben een makkelijkere vacht dan jaren geleden. Maar zoals bij langharige katten of honden moet je ook konijntjes verzorgen.

Door het weekelijks bijhouden voorkom je vervilten en klitten die je uiteindelijk moet weg knippen. En dat is toch zonde van een prachtige vacht ?
Wij beginnen op jonge leeftijd met borstelen (zo rondom de 4 weken). Wanneer zij verhuizen zijn zij daar ook gewent aan.
Wij knippen onze teddy's niet. Dat vind ik zonde. Maar soms is het niet anders... (extreme klitten door slechte vacht verzorging).
Teddy konijntjes mogen absoluut niet geschoren worden. Hierdoor wordt de vacht onhandelbaar. En kun je konijntje ook lelijk mee bezeren.
Teddy's verharen ook in het voor-na jaar bv na een extreme warme periode. • Rond de oogjes kun je de vacht fatsoeneren. Doe dit wel voorzichtig zodat de tast haren blijven zitten.
 • Borstel niet te lief. Of alleen over de rug.

  Wanneer de vachtverzorging door omstandigheden niet voldoende is gebeurd. Kunnen wij als fokker altijd weer helpen om je teddy dwerg te fatsoeneren. siburlara@zonnet.nl Wel vragen wij zoals een trimsalon wel een kleine bijdrage voor.
  Wij als fokker van teddy dwergen hebben ervaring met de verzorging. Momenteel heb ik rond de 25 konijntjes. En ik ben echt geen uren bezig per dag!
  Ik krijg regelmatig de opmerking dat een konijntje veel leuker is als verwacht. Dat je konijntjes ook heel wat kunt leren!
  Wij adviseren ook altijd begin met 1 konijntje. En kijk hoe dit bevalt. De meeste konijntjes worden aangeschaft voor de kinderen. Maar als ouder moet je hier ook achter staan. Wil of zoek je wel een huisdier met vachtverzorging ( die keuze heb je ook bij katten en honden ). Ben je daar wel geschikt voor ?
  Hier onder nog een aantal tips:

  Een langharig konijn moet je regelmatig borstelen om klitvorming in de vacht te voorkomen. De pluizige vacht van een angora of teddy dwerg/ widder bijvoorbeeld moet met regelamaat goed worden uitgekamd. De klitten kunnen vast komen te zitten tot op de huid, waardoor deze niet meer kan ademen. Klitten zijn nog lastiger om uit te kammen en kunnen zelfs beschadigingen aan de huid veroorzaken.

  Natuurlijk wil je dit voorkomen. Check eens bij een trimsalon in je buurt of zij ook konijnen en cavia´s behandelen. Bij een bezoek aan de trimsalon wordt de vacht van het konijn uitgekamd en eventueel een stuk ingekort. Zo kan de huid weer ademen en wordt het onderhouden van de vacht door de eigenaar een stuk eenvoudiger.

  Als een konijn vervilt is:
  Bij ernstig vervilte konijnen wordt de vacht heel voorzichtig geschoren, om de huid te ontzien van het uitkammen. Bij kortharige konijnen kunnen losse plukjes in de vacht vaak gemakkelijk worden weggeplukt. Vaak is dit maar een gedeelte, aangezien een konijn niet in één keer verhaart.

  Toch is het goed om de vacht tijdens een ruiperiode door middel van plukken een handje te helpen. Konijnen krijgen namelijk bij het schoonlikken van de vacht veel haren binnen. Zeker tijdens een ruiperiode komen teveel haren in het maag en darmstelsel van het konijn, welke verstoppingen kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen worden tijdens een trimbehandeling veel losse haren verwijderd.

  Langharige cavia's:
  Voor langharige cavia's geldt hetzelfde als voor langharige konijnen; de vacht kan behoorlijk in de klit raken, zoals vaak bij de Tessel en de Sheltie cavia het geval is. Langharige cavia's krijgen in de trimsalon een borstelbeurt en kunnen een stuk korter worden geknipt,

  Een bijkomend preventief voordeel van het inkorten van de vacht van konijnen en cavia's is dat er geen urine en ontlasting in de lange haren terecht kan komen. Zeker in de zomer kan dit erg gevaarlijk zijn, want dit trekt vliegen aan die hun eitjes in de vacht leggen. De larven die in de vacht uitkomen, kunnen zich door de huid heenvreten en de binnenkant van het dier aantasten. Daarom wordt in de trimsalon de achterkant van het konijn en de cavia een stuk korter geknipt.

  Op deze pagina wil ik stap voor stap proberen uit te leggen hoe je het beste je konijntje kunt borstelen.

  De borstels die wij hier gebruiken:
  Ketchup helemaal vervuilt en ongeborsteld na het spelen.  Met de grove borstel kun je globaal al het vuil en losse haren eruit borstelen
  De klitjes worden eerst helemaal uit elkaar geplozen met je vingers
  zodat het klitje helemaal los zit van de huid
  pluizen pluizen pluizen
  Met het trimmesje kun je nu heel voorzichtig het klitje er uit halen door het mesje
  schuin onder de klit te zetten en dan net als een kam gebruiken. Niet het mesje naar beneden houden anders beschadig je de huid.
  Nu nog even na kammen met de grove kant van de kam.
  Deze kam heeft een fijne en een grove kant. Maar hij is ook te verkrijgen met alleen een grove kam.
  Ketchup helemaal weer uit de klit en mooi geborsteld.
  Hij heeft nu geen last meer van klitjes en kan weer vrij spelen.  Wanneer je konijntje op de buik moet borstelen. Kunnen konijntjes wat onwennig reageren. Dit is een onnatuurlijke houding.
  Wanneer je het konijntje mag ophalen laten wij altijd zien op welke wijze je het konijntje het best kunt vast houden.

  Nagels
  Nagels knippen bij je konijn. Dat vinden de meeste nieuwe baasjes toch best spannend! En dat is het ook.
  Vraag de fokker altijd om advies. Goede fokkers helpen je graag op weg. Konijnen nagels kun je gerust zelf knippen. Doe dit wel op tijd. Anders krijg je konijntje last met lopen , nagels gaan krom staan of breken vanzelf.
  Bij de boerenbond of dierenspeciaal zaak zijn speciale nagelschaartjes te koop.
  Let goed op waar je knipt en dat je niet in het leven knipt ! Bij witte nagels is dit goed te zien. Het roze is het leven. Knip liever twee keer dan 1 keer teveel. Dit is best gevoelig en kan heftig bloeden. Maar dit stopt vanzelf. Ontsmet de wond met wat betadine.
  Wanneer je konijntje buiten los loopt op de tegels zul je merken dat de nagels vanzelf slijten.
  Let op: Je konijntje heeft aan zijn voorpoten 5 nagels. Aan de achterpoten maar 4 nagels.


  TRIMSALON Yarmidasplace
  - Prijs voor het trimmen van een Teddydwerg vanaf 25 euro, inclusief nagelsknippen
  - Prijs voor het trimmen van een Teddywidder 35 euro. Inclusief nagelsknippen.
  - Prijs voor het behandelen vachtmijt: 5 euro. - Natuurlijk mag u ook bellen of mailen wanneer er problemen zijn met uw konijntje. Wij helpen u graag.
  Telnr. 053-4303566/06-22339092


  Laatst bijgewerkt op 14-01-2012 door Yarmidas Place en Teddykonijn